Bezoek gedeputeerde: Voedselbossen belangrijke rol in de toekomst.

Zo zaten we dan, op de koudste en natste dag van maart (31e), te picknicken in één van de oudste voedselbossen van Nederland, Sualmana te Swalmen. Na het extreem warme weer van de afgelopen weken staan verschillende struiken al in bloei, al is van een winterslaap van het voedselbos nog zeker sprake. 

Bij de verschillende initiatiefnemers van voedselbossen in Midden-Limburg die erbij waren was er echter volop energie. Want Geert Gabriels, de gedeputeerde van Natuur, Milieu en Erfgoed was op bezoek. De bezoekers namen zelfgemaakt, vaak vegetarisch/veganistisch, eten mee hetgeen gretig aftrek vond, heerlijk!


Alle sprekers vertelden over hun voedselbos initiatieven, wat hun bewoog om hier energie in te steken en welke kansen en belemmeringen zij zagen. Geert Gabriels gaf, bevlogen als altijd, aan hoe belangrijk deze inspanningen zijn. Naast het feit dat er veel “nieuwe” natuur bij komt, (vanwege de stikstofcrisis), is er structureel te weinig geld is voor onderhoud van de bestaande natuur, dat is nu in de openbaarheid gekomen en wordt hopelijk nu opgepakt. Er moet meer bewustwording komen zodat onze leefomgeving in de breedte verbetert, eerst het NatuurNetwerk Nederland op orde maken, maar tevens ook de gebieden er om heen. Het moet uiteindelijk een totaal plaatje worden, een gezond Limburg inclusief schone lucht, schoon water, gezonde natuur en een gezonde habitat voor mens en dier. Je kan het niet los van elkaar zien. Naast een bijdrage aan natuur, kunnen Voedselbossen ook bijdragen aan lokale gezonde voedselproductie voor- en door de gemeenschap.  


Fijn dat Geert Gabriels hier tijd in steekt en mogelijkheden onderzoekt om voedselbossen financieel te steunen. Zeer inspirerend. Wij waarderen al zijn inspanningen in dezen en zijn blij met iedere support.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *