Sualmana

Nederlands oudste voedselbos aangelegd door Harald en Margit Wedig, Sualmana ligt in Swalmen en is aangelegd in 1995.

De mensen achter voedselbos Sualmana zijn:

IMG_4213De eigenaresse Margit Wedig

Tot in 2008 woonde Margit in Swalmen.

Vanuit Moenchengladbach heeft Margit zorg gedragen voor behoud van het voedselbos. Vanaf 2013 is gestart met onderhoud van het bosrand principe. Acacia’s die de overhand aan nemen zijn worden gebruikt om stikstof in de grond te binden en de verse blaadjes als  stikstofrijk ganzenvoer. Het hout van de acacia’s wordt gebruikt om een kippenhok mee te bouwen.

 

Hetty Adams initiatiefneemster Limburgse voedselbosbrigade

In 1982 heb ik in Roermond de biologische school gedaan richting dierhouderij.

Hetty Adams
Hetty Adams

In 2007 nam ik deel aan de beginners cursus moestuinieren bij Velt in Schin op Geul, dit omdat ik in Limburg geen opleiding voor permacultuur kon vinden. Later dat jaar ben ik in St Truiden Belgie gestart met de opleiding permacultuur van Taco Blom en Ishi Crosby.

Al tijdens de cursus moestuinieren vernam ik van de bostuin van Margit en Harald Wedig in Swalmen, in juni 2008 heb ik dan ook een bezoek gebracht aan dit project.

Bij gebrek aan mensen met ervaring van permacultuur in Midden-Limburg en projecten waarbij ik me kon aansluiten in de directe omgeving, ben ik toen een moestuin begonnen bij een boer bij mij in het dorp. Zo maakte ik ook kennis met het echte boerenleven. Nadat ik op verschillende boeren bedrijven met plezier vrijwilligerswerk heb verricht, ben ik me toch meer gaan concentreren op nieuwe natuur vriendelijke methodes van voedsel verbouwen.

In februari 2014 werd mijn inspiratie om me in te zetten voor voedselbos Sualmana zeer versterkt na mijn bezoek aan de 2 daagse Voedsel Anders conferentie te Wageningen. Een van de workshops die ik bij woonde was die van Wouter van Eck. Hij heeft 2009 in Groesbeek een voedselbos heeft aangelegd op 2,5 hectare mais akker.

Enkele workshops van de Voedsel Anders conferentie februari 2014
Enkele workshops van de Voedsel Anders conferentie februari 2014 klik op de foto voor een grotere weergave.

Tijdens deze workshop werd verteld dat voedselbos Ketelbroek het oudste voedselbos van Nederland was. Ik wist dat dit onjuist was omdat ik van het bestaan van Sualmana af wist. Tijd dus om Sualmana meer bekend te maken, juist nu voedselbossen zo hip zijn bij studenten. Het is een nieuwe manier van voedsel verbouwen in samenwerking met de natuur, die vele mensen aanspreekt.

12 gedachten over “Sualmana”

  1. Dag,

    Begin februari had L1 een reportage over het jongste voedselbos van NL, dat nu wordt aangelegd in Baexem. Is het niet aardig om dat eens te combineren met het oudste voedselbos in Swalmen, op het moment dat daar ook daadwerkelijk wat kan worden geoogst ergens de komende maanden?
    Groet
    Jos van den Broek, L1 nieuws (0655-306307)

  2. Goede avond mevrouw Adams,

    Graag willen wij, Betty Salden en Hans Kusters, op zaterdagmiddag 21 Maart komen helpen in Swalmen.

    Met vriendelijke groet

    Betty Salden, Hans Kusters

  3. Hallo Hetty,
    Ik sprak je vandaag al even om me aan te melden voor de vrijwilligersdag op 17 october. Bij deze ook via email.

  4. Naast het voedselbos ligt er een perceel grasland met een oppervlakte van 3560 m2. Zijn er mensen geïnteresseerd in dit perceel ?

  5. Beste,
    Wij zouden graag evtueel op korte termijn het voedselbos Sualmana willen bezoeken. Wij zijn ons aan het orienteren om een voedselbos te gaan opzetten op 1.1 hectare grond.
    Ons doel is inzicht te krijgen waar een voedselbos toe in staat is en te onderzoeken hoe wij e.e.a. willen gaan doen. de definitieve vorm is bij ons nog niet helemaal helder.
    Mvg Niels Herman

  6. Hoi,
    Zou het mogelijk zijn om dit voedselbos te bezoeken, met een kleine rondleiding me een groep van 19 pers.

    Op zondag 8 januarie 2023.
    Zou heel erg fijn zijn om mijn vrienden in de voedselbos wereld mee te nemen.
    Mvg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *