Limburgse Voedselbosbrigade organiseerde in 2015de conferentie “de Nieuwe Bodem” in Gemeenschapshuis “De Robijn”, Robijnstraat 3 in Swalmen.Klik op de afbeelding.
Lezing Dr. Birgit Spoorenberg: Salutogenese.
Hoe voed je mensen zodat hun oorsprong voor gezondheid optimaal wordt ondersteund? Er wordt dieper in gegaan op de relatie tussen een gezonde bodem en de gezondheid van de mens.
Docent aan de huisartsopleiding van de universiteit Maastricht en voormalig huisarts.Daarnaast consultatief arts in praktijk Salutogenese, een praktijk voor psycho neuro immunologie en orthomoleculaire geneeskunde.
Meer informatie www.heelgezonder.nl
Lezing van Anton Nigten
In de landbouw geven we de bodem als meststoffen teveel kalium en stikstof, en verhoudingsgewijs te weinig natrium en magnesium en sporenelementen. We geven (als mest) ook te weinig CO om het bodemecosysteem van energie te voorzien. Het gevolg is dat de planten uit balans raken en ziek worden. De dieren en de mensen eten dus zieke planten, en dat is schadelijk voor hun gezondheid.
Maar je valt niet gelijk dood als je zieke planten eet. Wel moeten we allerlei kunstgrepen toepassen om de zieke planten, de zieke dieren en de zieke mensen in leven te houden. Bij de planten doen we dat door bestrijdingsmiddelen te gebruiken (insecten en schimmels en bacteriën zijn immers gek op zieke planten). Bij de dieren geven we antibiotica en andere geneesmiddelen, en voedingssupplementen. En dat doen we ook bij de mensen. Dit hele systeem om planten, dieren en mensen in de benen te houden is niet alleen riskant, maar ook erg kostbaar. Daarom zoeken we naar betere manieren om gezonde gewassen te telen. Alles moet daarbij gericht zijn om de plantenvoeding weer in balans te brengen. Alleen met gezonde gewassen kunnen mensen en dieren ook gezond worden.
Herboriste Marijke Stokking: Wildplukken en Superfoods – wat vinden we in de natuur en tuin?
Wil je weer een beetje terug naar de basis en leren waar onze voeding vandaan komt? Wil je meer te weten komen over de superfoods van “om de hoek”?
We zijn er zo aan gewend om ons voedsel uit de supermarkt te halen dat we vergeten zijn waar het eigenlijk vandaan komt. Uiteindelijk vindt alles wat we tegenwoordig eten zijn oorsprong in de (wilde) natuur. We merken dat die supermarkt voeding niet meer alles biedt wat ons lichaam nodig heeft. Dus gaan we aan de “superfoods”. Die halen we dan weer van de andere kant van de wereld terwijl ze “om de hoek” ook groeien.
Lezing Marc Siepman
Marc heeft 2 boeken over de bodem vertaald. Het Bodemvoedselweb en Bodem in Balans. Het Bodemvoedselweb gaat over alle levende diertjes die in de bodem leven en wat zij betekenen voor de bodem. humisme.nl / marcsiepman.nl
Lezing Dionne Stoop
De geschiedenis van mens en bodem in de het peel- en maasgebied.
Al zolang als mensen Nederland bezoeken bestaat een relatie tussen de mens en zijn omgeving. De bodem vormt hiervan één van de belangrijkste bestanddelen. Gedurende de geschiedenis zijn mens en bodem nauw met elkaar verweven geweest. De verschillende bodems hebben bepaald waar mensen zijn gaan wonen, waar dorpen en akkers zijn ontstaan. Op zijn beurt heeft ook de mens zijn invloed laten gelden op de bodem. Door eeuwenlang gebruik zijn bodems door de mens totaal veranderd. Er zijn delen van de bodem op één plek volledig afgeplagd, terwijl op een andere plek de grond wel meer dan een halve meter wordt opgehoogd. De enorme hoeveelheid werk die hiermee gepaard gaat laat duidelijk zien hoe belangrijk de bodem altijd al geweest is voor de mens.
In Limburg en west-brabant kunnen twee gebieden worden onderscheiden op basis van ontstaansgeschiedenis; het deelgebied en het maasgebied. De bodems in de beide gebieden verschillen in voedselrijkdom en geschiktheid voor bewerking. Dit onderscheid in bodems en landschap heeft de bewoningsgeschiedens van Limburg en West-brabant sterk beïnvloed. Zelf heb ik onderzoek gedaan naar de verschillen in gebruik tijdens de laatste ijstijd, maar het contrast tussen beide gebieden zet zich gedurende de hele menselijke geschiedenis voort. Dit contrast is een voorbeeld van hoe de bodem en het daarmee samenhangende bepalend is geweest voor de hele geschiedenis van het gebied.
Er zullen nog een aantal lezingen/workshops (o.a. wijnproeverij) plaatsvinden, naast de informatiemarkt in de aangrenzende zaal. Volg hiervoor het programma.